Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 56 501 900

A vízkészletek növelésén a hangsúly Vízvisszatartási lehetőségek fejlesztése a KÖTIVIZIG területén három helyszínen

Lovas Attila

A klímaváltozás káros következményeinek mérséklése a legfőbb célja az Európai Unió és hazánk 530 millió forintos támogatásával megvalósuló projektnek, amely a vízvisszatartás fejlesztésével a vízkészletek növelésére fókuszál.

A „Síkvidéki vízpótló és tározási lehetőségek fejlesztése I. ütem” című (KEHOP-1.3.0-15-2021-00022 számú) projektről vízügyi szakmai konferenciát rendezett a kedvezményezett konzorcium október 19-én Mezőtúron, a Városháza dísztermében.

Az eseményt Szűcs Dániel, a házigazda város polgármester nyitotta meg, köszöntőt pedig Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője mondott. Előadást tartott Dr. Nemes Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője, Takó Szabolcs, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat vízgazdálkodási referense, valamint Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója.

Mint elhangzott: az előkészítő projekt célja a síkvidéki területeken a vízvisszatartás fejlesztésével a helyben hasznosítható és hasznosuló vízkészletek növelése, azaz a vízháztartás javítása a társadalmi, gazdasági, ökológiai előnyök érdekében, nem utolsó sorban a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése végett.

A szakemberek 2016-2018 között készült síkvidéki tározás-fejlesztési tanulmánytervekben 22 helyszínen vizsgálták a vízvisszatartási lehetőségek megvalósítását, fejlesztését. Ezek közül - a szakmai sorrend felállítását követően - ebben a projektben 7 síkvidéki vízpótló és tározási fejlesztés előkészítése fejeződik be hamarosan. A fejlesztések 3 vízügyi igazgatóság (Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság) területén új tározók létesítését és meglévő holtágak, tározók és medertározási lehetőségek rekonstrukcióját tervezik, amelyek összesített víztározási kapacitása meghaladja a 24 millió köbmétert.

A projektben érintett síkvidéki vízpótló és tározási célú fejlesztések a következők: a Balmazújváros térségében található K-V-3. és K-V-1. tározók, a gyomaendrődi Félhalmi-(Körös)-holtág, a Tiszaderzs-Tiszaszőlősi Holt-Tisza, az Álomzugi IV. többcélú tározó fejlesztése (II.-III. ütem), a szolnoki Alcsi Holt-Tisza, valamint a Peresi-(Hármas-Körös)-holtág fejlesztése.

Lovas Attila a konferencián részletesen beszámolt a projekt keretében a KÖTIVIZIG területén előkészített fejlesztésekről.

A Tiszaderzs-Tiszaszőlős Holt-Tiszát érintően a tervezett létesítmények a következők:

- szivornya építése (2 db 300-as szivornyacsővel),

- üledék eltávolítása a 0+000-9+022 km szelvények között vezérárok szélesítéssel,

- a meder karbantartásához elengedhetetlen a fenntartási sáv kialakítása,

- a holtágon lévő átereszek felújítása, iszaptalanítása,

- a holtág vízkivételi műtárgyához egy vezérárok kialakítása.

Az Alcsi Holt-Tisza fejlesztése kapcsán az alábbi beavatkozások szükségesek:

- holtágkotrás a 4+200-9+000 cskm és a 10+450-13+987 cskm között (hidromechanizációs kotrás, lepelkotrás 30-90 m szélességben)

- csatornakotrás a minimum 1,0 m3/s vízszállítási képesség biztosításához (Kengyeli-csatorna 0+000-3+325 cskm, Kiskengyeli-csatorna 0+000-6+919 cskm)

- műtárgyak építése, meglévők felújítása

- szűrőmezők kialakítása (a szennyezések elleni védelem érdekében 6 becsatlakozó csatornán)

- partbiztosítás kiépítése 75 m hosszan (RENO matracos rézsűvédelem, lábazati megtámasztó kőszórással)

- vízminőségi beavatkozási helyek (2 db) kialakítása

A Mezőtúr–Álomzugi belvízöblözetben az Álomzugi IV. csatorna revitalizációja, 75 hektáros többcélú tározó létesítése (I. ütem) megvalósult, a II-III. ütem biztosítja a kialakított tározótér folyamatos stabil vízpótlását, öntözővízzel való ellátását. Cél az Álomzugi rendszer bekapcsolása a Nagykunsági rendszerbe új műtárgyak és csatornaszakasz létesítésével, továbbá a meglévő szakaszok rekonstrukciójával.

II. ütem: az Álomzugi-csatorna átalakítása (vízpótló útvonal kiépítése a Nagykunsági főcsatornából - műtárgyak felújítása, átépítése, új műtárgyak építése)

III ütem: az Álomzugi öntözőcsatorna fejlesztése (mederfenék süllyesztés, műtárgyak felújítása, átépítése, építése)

Mindhárom helyszínen a tervezett, előkészített munkálatok kivitelezése a források rendelkezésre állását követően kezdődhet meg.