Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 56 501 900

Víz világnap a béke jegyében

világnapi torta

A KÖTIVIZIG a Magyar Hidrológiai Társaság Szolnoki Területi Szervezetével és a társvállalatokkal közösen idén is több programot szervezett a jeles nap apropóján.

Az ENSZ Közgyűlése 1993-ben határozott a víz világnapjának megtartásáról minden év március 22-én azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a vízkészletek tisztaságának megőrzésére és fenntartható használatára. A világnapi események minden évben más-más aktuális témára fókuszálnak, az ez évi mottója: Víz a békéért.
A KÖTIVIZIG a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szolnoki Területi Szervezetével és a társvállalatokkal együtt március 21-én rendezte meg a Térségünk a Közép-Tisza című, erdei sétával egybekötött vetélkedőt és akadályversenyt, amelyen 15 általános iskolai csapat mérte össze tudását és ügyességét. A megmérettetést az Alsó-Jászsági Petőfi Sándor Általános Iskola "Vízitündérek" elnevezésű csapata nyerte.

A víz világnapi képzőművészeti pályázatunkra 216 alkotás érkezett az óvodásoktól a középiskolásokig. A díjátadót pénteken 11 órai kezdettel tartották a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Az eseményen a Hétszínvirág óvoda nagycsoportosainak víz tematikájú műsora után Rózsa Helga, az MHT területi titkára és Tóth Péter, igazgatóságunk vízrajzi osztályának vezetője mondott köszöntőt, majd a legjobb pályamunkák alkotóit díjazták. Végül a gyerekek és szüleik megkóstolhatták a víz világnapi csokitortát.
Ezen kívül a mai napon kollégáink több oktatási intézménybe is ellátogattak, ahol rendhagyó természettudományos órákat tartottak vizeinkről. Szilágyi Annamária, az Árvízvédelmi és folyógazdálkodási osztály munkatársa a Szolnoki Szakképzési Centrum Kreatív Technikumának egyik 9. osztályának prezentált, míg Tóth Tamás mezőtúri szakaszmérnök az újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 5-6. és 7-8. diákjainak tartott előadást.
Galériánkban a díjazott alkotások láthatók.