Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 56 501 900

Megkoszorúzták a Tiszát A 24 évvel ezelőtti cianidszennyezésre emlékeztek Szolnokon

Cián megemlékezés

A Tisza élővilágának emléknapján, február elsején szervezett megemlékezést Szolnok önkormányzata a Tiszai hajósok terén. 

A folyót ért cianidszennyezés 24. évfordulója alkalmából tartott eseményen a vármegye és a város vezető közéleti személyiségei jelenlétében a KÖTIVIZIG nevében Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök idézte fel a havária napjait. Emlékeztetett arra, hogy 2000. január 30-án Romániában átszakadt az ausztrál-román tulajdonú bányászati cég cianidos zagytározójának töltése, és az ott felhalmozott, mintegy százezer köbméter, cianiddal és nehézfémekkel erősen szennyezett, toxikus víz került a Zazar, majd a Lápos folyóba, onnan pedig a Szamosba, a Tisza mellékfolyójába. A cianidhullám február 1-én délután lépett be Magyarország területére. Fejes Lőrinc ismertette az akkor Kiskörén alkalmazott, máig egyedülálló vízkormányzási beavatkozásokat, amelyek révén a Tisza-tóba még a szennyező csóva érkezése előtt betározott plusz 55 millió köbméternyi, jó minőségű vízzel jelentősen csökkenthették a sejtméreg koncentrációját. A pusztítást azonban nem sikerült teljesen elkerülni, a Tisza középső szakaszán az elkövetkező napokban mintegy 60 tonna haltetemet gyűjtöttek össze. A Kiskörei duzzasztómű rendkívüli üzeme, a Tisza-tavi öblítő csatornák és ártéri fokok lezárása viszont lehetővé tették, hogy a Közép-Tisza vidékén a mérgező anyagot a folyó medrében lehetett levezetni. Ennek köszönhetően a hullámtér, a biológiailag rendkívül sokszínű holtágak és a Tisza-tó medencéinek páratlanul gazdag élővilága gyakorlatilag nem károsodott.
A cianid végül 2000. február közepén elhagyta az országot, a súlyos ökológiai sebek pedig a reméltnél is hamarabb begyógyultak. Ám a Tisza élővilága azóta is fenyegetett. Egyrészt mai is működnek olyan technológiájú üzemek a szőke folyó határainkon kívüli vízgyűjtőjén, amelyek veszélyt hordoznak, másrészt sajnos állandósulni látszik a Tiszán a kommunális hulladékszennyezés – hívta fel a figyelmet a szakaszmérnök.
A megemlékezés résztvevői az egyházi áldást követően a Tiszavirág hídról megkoszorúzták a Tiszát.