Magyarország

feed-image

Címlap Tisza-tó

Tisza-tó

Életet mentett a Tisza-tó

 A Tisza-tó az időjárási szempontból szélsőségesnek tekinthető idei nyáron is bizonyította létjogosultságát. Miközben a szőke folyón érkező vízhozam többnyire az ilyenkor megszokott alatt maradt, a térségi mezőgazdasági vízigények drasztikusan megnőttek. Hetekig a valaha mért legalacsonyabbhoz közelítő tiszai vízállással, ennek ellenére komolyabb vízkorlátozás nélkül „vészelhettük át” a legmelegebb hónapokat. Mindezt a Kiskörei Vízlépcső és a mögöttes tározó - a korábbi évek tapasztalatain alapuló és minden körülményt figyelembe vevő – „óramű-szerű” üzemeltetésével, a nagy műtárgyak precíz szabályozásával érte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Módosítás: (2015. november 09. hétfő, 13:04)

Bővebben...

 

Megkezdődik a Tisza-tó őszi leürítése

November 3-án – először napi 10 centiméteres ütemben – megkezdődik a Tisza-tó leürítése. Az elmúlt években megismert módon 2015/2016 telén is kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekelt szervezetek. Ebben állapodtak meg képviselőik a közelmúltban Kiskörén megrendezett hagyományos egyeztető tárgyaláson. A tározó leürítése ezúttal is két szakaszban történik meg, a különbség tavalyhoz képest annyi, hogy az alacsonyabb szint 560 helyett 590 centiméter lesz.

Módosítás: (2015. november 02. hétfő, 11:13)

Bővebben...

 

Tisza-tó: fokozott körültekintés Fürednél

Tiszafürednél, a 33. számú út mentén lévő X. sz. öblítő csatorna szabályzó műtárgyának felvízi oldalán a mederbiztosításnál használt drótfonat megsérült és felszakadt. Ezért kérjük, a műtárgyon át történő közlekedés alkalmával fokozott körültekintéssel eljárni szíveskedjenek!

 

Tisza-tó: ismét kombinált vízszint télre

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az előttünk álló téli időszakban is kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekeltek. Erről született megállapodás a szeptember 29-án, Kiskörén rendezett hagyományos egyeztető tárgyaláson. A tározó leürítése ezúttal is két ütemben történik meg, a különbség tavalyhoz képest annyi, hogy az alacsonyabb szint 590 centiméter lesz 560 helyett.

Bővebben...

 

Turisztikai célpont lett a hallépcső

Kiskörén idestova egy éve kezdte meg próbaüzemét a Komplex Tisza-tó Projekt keretében felépült, a vízi élővilág átjárhatóságát biztosító ökológiai folyosó, más néven hallépcső. Az 1370 méter hosszú vasbeton- és terméskő labirintus nyomban felkeltette a természetkedvelők figyelmét, sőt, azóta a Tisza-tó egyik turisztikai látványosságává vált. Ezt támasztja alá, hogy a Kirándulástervező Turisztikai Portál – figyelemfelhívás gyanánt – készített róla egy spotot, amely a képre kattintva megtekinthető.