Magyarország

feed-image

Címlap Tisza-tó

Tisza-tó

Három tucat halfaj a hallépcsőben

A 2014 nyarán átadott kiskörei ökológiai folyosó nem csak vándorlási útvonalként, hanem a halak élőhelyeként is funkcionál – állapította meg tudományos igényű vizsgálatai során a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Regionális Laboratóriuma. Biológus kollégáink összesen 36 halfajt azonosítottak a hallépcsőben.

Bővebben...

 

Kombinált téli vízszint a Tisza-tavon

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az előttünk álló téli időszakban is kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekeltek. Erről született megállapodás a szeptember 27-én, Kiskörén rendezett hagyományos egyeztető tárgyaláson. A tározó leürítése ezúttal is két ütemben történik meg, a vízszintet a tervek szerint november elsejétől kezdődően 580 centiméterre csökkenti, majd két nap múlva fokozatosan 620 centiméterre emeli az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Módosítás: (2016. szeptember 27. kedd, 16:18)

Bővebben...

 

Tisza-tó: gátzár a kerékpárosok védelmében

A Tisza folyó bal parti árvízvédelmi töltésén, a 163+708 (Tiszaszőlős) és a 169+448 (Tiszafüred-Örvény) töltéskilométer szelvényekben elhelyezett, kerékpárosok részére átjárható gátkapukat augusztus 4-én, 8 órától lezárjuk. Ezzel párhuzamosan a Tisza folyó bal parti árvízvédelmi töltés 169+020 tkm. szelvényében a gépjárműforgalom áthaladásának megakadályozása céljából a töltéskoronán két darab betonelemet helyezünk el. Az intézkedés a kerékpárosok védelme érdekében történik.

 

Halvándorlási világnap Kiskörén

A nyárias időben összesen mintegy százan – köztük iskolások, kerékpárosok, kirándulók - keresték fel a kiskörei hallépcsőt a május 21-i nyílt napon, amely egyike volt annak a háromezer rendezvénynek, amelyet a halvándorlási világnap alkalmából tartottak öt kontinensen.

Bővebben...

 

Halvándorlás karnyújtásnyira - nyílt nap a hallépcsőnél

A Világ Halvándorlási Alapítvány felhívására május 21-én, immáron második alkalommal megtartandó halvándorlási világnap eseménysorozatához kapcsolódva a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyílt napot rendez aznap, szombaton 10 és 14 óra között a kiskörei hallépcső területén, ahol az érdeklődők karnyújtásnyira figyelhetik meg a halak vándorlását.

Bővebben...