Magyarország

feed-image

Címlap Védekezés

Vízkár elhárítási védekezés

Visszahúzódott a belvíz

Már csak a Hortobágy-Berettyó mentén van szükség az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartására a Közép-Tisza vidékén. A Tisza, a Zagyva, illetve a Hármas-Körös vízszintje immár jelentősen alatta marad a legalacsonyabb, I. fokú készültség szintnek is. A belvíz is visszahúzódott térségünkben, az elöntött terület nagysága már alig haladja meg a 15 ezer hektárt, a szivattyúzást is több helyen fel lehetett függeszteni.

Bővebben...

 

A Zagyván sincs már készültség

Tekintettel a Zagyva folyamatos - óránkénti egy centiméteres ütemű - apadására, a KÖTIVIZIG szombat reggel 6 órától megszüntette az I. fokú árvízvédelmi készültséget a folyó bal és jobb partján, Jászberény és Szászberek, illetve Újszász között. Az igazgatóság működési területén így már csak a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig – 52 kilométer hosszan - van érvényben árvízvédelmi készültség, mégpedig II. fokozatú.

 

Megszűnt a készültség a Tiszán, százmillió köbméternyi átemelt belvíz

Az apadás üteme lehetővé tette, hogy tegnap kora estétől megszüntessük az árvízvédelmi készültséget a Tisza igazgatóságunkhoz tartozó szakasza mentén. Így már csak a Zagyva mindkét partján Jászberénytől Szászberekig, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján szükséges az I., illetve II. fokú készültség fenntartása. A belvíz is visszahúzódott térségünkben, az elöntött terület nagysága 20 ezer hektár alá csökkent. A szivattyúkkal az idén eddig átemelt víz mennyisége megközelíti a százmillió köbmétert.

Bővebben...

 

Csökken az árvízvédelmi készültség a Közép-Tiszán

Felgyorsult az apadás a Tiszán, csökkent az árvízvédelmi készültség. Az apadásra tekintettel tegnap este 18 órától megszűnt az árvízvédelmi készültség a Tisza mentén Kiskörétől Dobáig, illetve a bal parton Fegyvernek térségéig. Az apadás üteme a Szolnoki vízmércénél is meghaladta a napi 20 cm-t. A Zagyván tegnap este kisebb vízszintemelkedés volt tapasztalható, ma reggelre újra apadó tendenciát mutat a folyó. A Hortobágy-Berettyó mentén változatlanul II. fokú a készenlét. A belvíz borította terület nagysága csökken, de továbbra is meghaladja a 20 ezer hektárt.

Bővebben...

 

Óránként egy centis apadás a Tiszán

A Zagyva vízszintje stagnál, a többi folyónkon folyamatos az apadás. A Tisza óránként körülbelül egy centiméteres ütemben húzódik vissza térségünkben. A vízállások azonban indokolják az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartását, a Hármas-Körös jobb partján viszont – a visszaduzzasztással érintett torkolati szakasz kivételével - már nincs szükség a figyelőszolgálatra. A Hortobágy-Berettyó mentén változatlanul II. fokú a készenlét. Továbbra is 20,6 ezer hektárt borít belvíz a Közép-Tisza vidékén.

Bővebben...

 
További cikkeink...