Magyarország

feed-image

Címlap Védekezés

Vízkár elhárítási védekezés

Véleményezhetőek a nagyvízi mederkezelési tervek

A nagyvízi mederkezelési tervek készítését a „Vízgazdálkodásról” szóló 1995. évi LVII. törvény írja elő, melynek végrehajtását és a tervek tartalmi követelményeit „A nagyvízi meder, a parti sáv, a vízjárta és a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, hasznosításáról, valamint a folyók esetében a nagyvízi mederkezelési terv készítésének rendjére és tartalmára vonatkozó szabályokról” szóló 83/2014. (III. 14.) Korm. rendelet tartalmazza.

Bővebben...

 

Jóváhagyták Magyarország Árvízi Kockázatkezelési Tervét

Megjelent az 1146/2016. (III. 25.) Kormányhatározat Magyarország Árvízi Országos Kockázatkezelési Tervéről. A Kormány az árvízkockázatok értékeléséről és kezeléséről szóló 2007. október 23-i 2007/60/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvben foglalt tagállami kötelezettség teljesítése érdekében elfogadta Magyarország Árvízi Országos Kockázatkezelési Tervét, melynek létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy Magyarországon közel 3 millió ember él árvízzel veszélyeztetett területen, jelentős arányban éppen a Közép-Tisza vidékén.

Bővebben...

 

Véget ért a belvízvédekezés

Miután csütörtök délután a karcagi és a ceglédi szakaszokon is feloldottuk a készültséget, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén mindenütt megszűnt a fokozatot igénylő belvízvédekezés. Noha az elöntések még nem tűntek el nyomtalanul, a továbbiakban már nincs szükség többműszakos szivattyúüzemre, a legfontosabb feladattá a vízkormányzás lépett annak érdekében, hogy a határban megmaradt víztöbbletet döntően gravitációsan a befogadókba vezessük.

Bővebben...

 

Ötezer hektárra szorult vissza a belvíz

A térségünkben szerdán lehullott pár milliméternyi csapadék nem fordította meg a kedvező trendet, így a gazdálkodóktól egyre kisebb területet hódít el a belvíz. Folyóink vízállása lehetővé teszi a - torkolati zsilipeken keresztüli - gravitációs vízelvezetést, ezért szivattyúzásra már csak néhány helyen van szükség. Ennek megfelelően tegnap a kunhegyesi, a cibakházi és a kisújszállási szakaszon is megszüntethettük a belvízvédelmi készültséget.

Bővebben...

 

Megszűnt az árvízvédelmi készültség, belvíz egyre kisebb területen

Kedden kora este a KÖTIVIZIG a Hortobágy-Berettyó mentén is feloldotta az I. fokú készenlétet, ezzel megszűnt az árvízvédelmi készültség a Közép-Tisza vidékén. Folyóink intenzív apadása fokozatosan lehetővé teszi a torkolati zsilipek nyitását, így a külterületi káros víztöbblet gravitációs levezetését. Miután folyamatos szivattyúüzemre több helyütt már nincs szükség, ezért megszűnt belvízvédelmi készültség Kisköre, Tiszakécske és Jászkisér térségében, továbbá I. fokúra mérséklődött a karcagi szakaszon. Az elöntött terület nagysága 8400 hektárra csökkent.

Bővebben...

 
További cikkeink...