Magyarország

feed-image

Címlap Tisza-tó Hallépcső

Hallépcső

Három tucat halfaj a hallépcsőben

A 2014 nyarán átadott kiskörei ökológiai folyosó nem csak vándorlási útvonalként, hanem a halak élőhelyeként is funkcionál – állapította meg tudományos igényű vizsgálatai során a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Regionális Laboratóriuma. Biológus kollégáink összesen 36 halfajt azonosítottak a hallépcsőben.

Bővebben...

 

Halvándorlási világnap Kiskörén

A nyárias időben összesen mintegy százan – köztük iskolások, kerékpárosok, kirándulók - keresték fel a kiskörei hallépcsőt a május 21-i nyílt napon, amely egyike volt annak a háromezer rendezvénynek, amelyet a halvándorlási világnap alkalmából tartottak öt kontinensen.

Bővebben...

 

Halvándorlás karnyújtásnyira - nyílt nap a hallépcsőnél

A Világ Halvándorlási Alapítvány felhívására május 21-én, immáron második alkalommal megtartandó halvándorlási világnap eseménysorozatához kapcsolódva a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyílt napot rendez aznap, szombaton 10 és 14 óra között a kiskörei hallépcső területén, ahol az érdeklődők karnyújtásnyira figyelhetik meg a halak vándorlását.

Bővebben...

 

A halvándorlás világnapja – fókuszban a kiskörei hallépcső

A holland kezdeményezésre másodszor megrendezendő World Fish Migration Day (május 21.) célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a vízfolyások átjárhatóságának és a halak szabad vándorlásának jelentőségére. A globális programsorozathoz eddig mintegy ezer szervezet csatlakozott, és idén várhatóan 300 helyszínen történik megemlékezés Új-Zélandtól Alaszkáig. A világnap honlapján a kiskörei hallépcső is kitüntető helyet kapott.

Bővebben...

 

Turisztikai célpont lett a hallépcső

Kiskörén idestova egy éve kezdte meg próbaüzemét a Komplex Tisza-tó Projekt keretében felépült, a vízi élővilág átjárhatóságát biztosító ökológiai folyosó, más néven hallépcső. Az 1370 méter hosszú vasbeton- és terméskő labirintus nyomban felkeltette a természetkedvelők figyelmét, sőt, azóta a Tisza-tó egyik turisztikai látványosságává vált. Ezt támasztja alá, hogy a Kirándulástervező Turisztikai Portál – figyelemfelhívás gyanánt – készített róla egy spotot, amely a képre kattintva megtekinthető.

 
További cikkeink...