Magyarország

feed-image

Címlap Védekezés Árvízvédelem

Árvízvédelem

Megkezdődött a térség legnagyobb árvízvédelmi beruházása a Körös-zugban

Megnyugvást hoz a Körös-zugi települések lakói számára az Új Széchenyi-terv keretében, mintegy 3,3 milliárd forintból megvalósuló, az árvízvédelmi fővédvonal fejlesztését célzó projekt, amelynek nyitórendezvényét november 9-én rendezték Szelevényben, a 2006 tavaszán levonult, minden idők legnagyobb árhullámával szemben sikeres védekezők tiszteletére emelt emlékoszlopnál.

Az alapkőletételi ünnepségen dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja köszöntőjében felidézte a hat évvel ezelőtti eseményeket, amikor a töltésszakadás közvetlen veszélye miatt kitelepítették Csépa, Tiszasas és Szelevény lakóit, ám a sikeres összefogásnak és a kiváló vízügyes szakmai munkának köszönhetően végül megmenekültek az árvízi katasztrófától.

Bővebben...

 

Karácsonyi ajándékként megerősített védelem a torkolatnál

Az ütemtervnek megfelelően halad Szolnok legnagyobb vízügyi beruházása, az árvízvédelmi fővédvonal fejlesztését lehetővé tévő, 2,4 milliárd forintos, uniós támogatású projekt. Az eddigi munkálatok során a kivitelező Tisza 2012 Konzorcium elvégezte az indokolt cserjeirtást és fakivágást, megkezdte a humuszolást és az előírásoknak megfelelő töltéstest kialakítását, az agyagmag beépítését, valamint a rézsűlépcsőzést és -burkolást, továbbá az új támfal építését. Eddig mintegy 60 ezer köbméter földet mozgattak meg a Zagyva torkolatnál és az ipartelep térségében.
Lovas Attila, a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, elkészült a nyers töltés a Vegyiművektől a Sasi-kanyarig tartó szakaszon, a Tisza-híd és a Zagyva-híd között a jobb parton folytatódik a betonba ágyazott terméskő-burkolat kialakítása, azt azt megtámasztó vasbeton gerenda, valamint az új, ugyancsak  vasbeton támfal építése a vízoldalon. Utóbbit a hőmérséklet-változás káros hatásait kivédendő, nyolc méteres szakaszokban alakítják ki. A Dr. Béres József (Tisza-parti) sétány mentén szintén megkezdődött a munka, a közművek kiváltásával.
A remények szerint még ebben az évben elkészül a Tisza-híd és a Zagyva-híd közötti, jobb parti szakasz új, megerősített védelmi rendszere.
Emlékezetes: a munkaterületet augusztus 27-én adta át a projektgazda KÖTIVIZIG a kivitelezőnek, aki a következő napon már hozzá is fogott Szolnok eddigi legjelentősebb árvízvédelmi beruházásának megvalósításához.

 

Elhelyezték az időkapszulát

 

Védekezési gyakorlat képei

 

Védekezési gyakorlatot tart a KÖTIVIZIG

Kritikus, a mértékadó árvízszint közeli árhullám fogadására készülnek, többek között ideiglenes támfal építésével a Közép-Tisza-vidéki Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szakemberei Kunszentmárton térségében. Habár folyóink jelenlegi alacsony vízállása nem indokolja a védekezési beavatkozásokat, az elmúlt bő évtized többször bizonyította az ezekre való felkészülés szükségességét. Az igazgatóság területén az utóbbi másfél évben nem került sor III. fokú ár-, illetve belvíz elleni védekezésre, ezért a jogszabályi előírásoknak megfelelően gyakorlatot tart a védelmi osztag.

Bővebben...

 
További cikkeink...