Magyarország

feed-image

Címlap Védekezés Árvízvédelem

Árvízvédelem

Árvízvédelmi készültség félezer kilométeren

A Tisza áradása miatt csütörtök reggel 6 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a folyó mindkét partján Csongrádig, valamint a Zagyva és a Hármas-Körös visszaduzzasztással érintett szakaszaira.  Ezzel 528 kilométerre nőtt a készültséget igénylő védvonalszakaszok teljes hossza, ebből 476 kilométeren I. fokú, 52 kilométeren pedig – a Hortobágy-Berettyó mentén - II. fokú a készenlét. A belvízzel elöntött terület kismértékben csökkent.

Bővebben...

 

Az ár nő, a belvíz csökken

A Zagyva kivételével folytatódott folyóink áradása. A Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Hármas-Körös vízszintje egyaránt emelkedett az elmúlt 24 órában. Térségünkben a védelmi készültségek szintje és kiterjedése nem változott sem az árvíz, sem pedig a belvíz vonatkozásában. Az elöntött terület a folyamatos szivattyúzás eredményeként tegnaphoz képest 200 hektárral csökkent.

Bővebben...

 

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Az év második hónapjában eddig a sokévi átlagos csapadékmennyiség több mint a duplája hullott le a Tisza vízgyűjtőin. A februárból eltelt 3 hét alatt a Tisza, a Sajó-Hernád és a Zagyva-Tarna vízrendszerében 3 árhullám vonult le. A Tisza jelenlegi árhullámára hatással van a Bodrog folyó folyamatos áradása, amely miatt a tokaji torkolat alatti szakaszon jelentősen lelassul az apadás üteme. A Tisza február 20-án késő este tetőzött Tokajnál, a számítások szerint a folyó mostani árhulláma várhatóan február 27-én éri el a legmagasabb szintet Szolnoknál, 670+-15 centiméteres vízállással.

Bővebben...

 

Víz alá kerül a szolnoki Mentetlen

A legfrissebb modellszámítások szerint a Tisza jelenlegi árhulláma várhatóan február 27-én tetőzik Szolnoknál, 670+-15 centiméteres vízállással, ez pedig azt jelenti, hogy a folyó elönti a szolnoki Mentetlen mélyebben fekvő területeit. A Hortobágy-Berettyó szintje stagnál, lassan árad a Hármas-Körös, a Zagyván ugyanakkor apadás tapasztalható. A kedvező vasárnapi időjárásnak köszönhetően csökkent a belvízi elöntés nagysága a KÖTIVIZIG területén.

Bővebben...

 

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

A Zagyva jelenlegi árhulláma tegnap a késő este tetőzött Jászteleknél, a folyó jelenleg végig apad. A Tisza továbbra is lassan árad a középső szakaszon, I. fokú az árvízvédelmi készültség Kiskörétől Fegyvernekig, illetve Dobáig. Ennél magasabb, II. fokú a készenlét a Hortobágy-Berettyó mentén, Berekfürdő és Túrkeve között. A tegnapi enyhe, szeles időjárásnak köszönhetően nem nőtt a belvízi elöntés a KÖTIVIZIG területén.

Bővebben...

 
További cikkeink...