Magyarország

feed-image

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere

Fókuszban a Tisza-tavi közlekedés

Immár hetedik alkalommal rendezték meg a Tisza-tó Napja rendezvénysorozatot. A több napot felölelő események között szerepelt rendőrségi futóverseny, Tour de Tisza-tó kerékpárverseny, Ki mit tud? az általános iskolásoknak, és persze horgászverseny is. Május 13-án pedig megtartották a hagyományos Tisza-tavi kerekasztal-megbeszélést.

Bővebben...

 

Plusz tízmillió köbméter víz a Tisza-tóba

Felkészülve a várható aszály miatt bővülő vízigényekre, megkezdjük a Tisza-tó vízszintjének mintegy tíz centiméteres emelését, ezzel plusz 10 millió köbméterrel növelve a tározó tartalék vízkészletét. Az érkező vízhozam függvényében a tó vízszintjét a Kisköre-felső vízmércén mért 725+-5 centiméteres nyári nívóról legkésőbb május 13-ig a 735+-5 centiméteres tartományba állítjuk be. A Tisza-tó magasabb vízszintje, ezáltal többlet vízmennyisége biztonságot nyújt a vízkészlet-gazdálkodásban, ugyanakkor kedvezőbb feltételeket biztosít a tó élővilága - a halak ívása - és a turizmus számára.

 

Tisza-tó: 2200 köbméternyi uszadék

A Kiskörei Vízlépcsőnél felhalmozódott, mintegy 2200 köbméter szerves anyagú uszadéktól és kommunális hulladéktól mentesítjük a Tisza-tavat az április 22-e óta elrendelt harmadfokú környezeti kárelhárítási készültség során.

Bővebben...

 

Tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó

Negatív hulladék-kibocsátású vízitúrát szervezett vasárnap a Föld Napja alkalmából a Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Tisza-tavon. A nyolcvanöt aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de harminchat zsáknyi szemét, két vashordó és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát - közölte igazgatóságunkhoz eljuttatott közleményében a civil szervezet.

Bővebben...

 

Hétfőre nyári vízszint a Tisza-tóban

Április 16-án megkezdjük a Kiskörei-tározó (Tisza-tó) tavaszi feltöltésének harmadik – befejező – ütemét. A duzzasztás révén a jelenlegi – Kisköre-felső vízmércén mért – 700+-5 centiméteres vízszintet április 20-ára 725+-5 centiméterre, a szokásos nyári nívóra emeljük. Az érkező vízhozam függvényében a napi 5 centiméteres duzzasztással naponta mintegy 5 millió köbméterrel növeljük a tó vízkészletét.

Bővebben...