Magyarország

feed-image

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések

Hidrometeorológiai elemzések

Az alacsony vízállások éve volt 2015

Az elmúlt évben folyóink mind a vízállás, mind pedig a vízhozam tekintetében – néhány rövid időszak kivételével – nem érték el a hosszú időtávú mérési adatokból számított átlagértékeket. A Tisza vízállása pédául Kisköre-alsónál és Szolnoknál minden hónapban alatta maradt a sokéves havi átlagnak. Éves hidrometeorológiai értékelésünk a képre kattintva olvasható.

 

Az átlagnál melegebb évünk volt tavaly

Az elmúlt esztendőben – a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság saját mérési adataiból számított - éves átlaghőmérséklet 12,2 Celsius fok volt, ami 1,7 fokkal magasabb, mint a sokéves átlag. Tavaly a hőingás 48,4 fokot ért el, miután a hőmérők higanyszála a tél leghidegebb napján mínusz 10,8 fokra süllyedt, nyáron a legmagasabbra pedig 37,6 fokig kúszott.

Bővebben...

 

Csapadék: átlagos év, kirívóan száraz december

Az óév utolsó hónapja bizonyult a mögöttünk hagyott esztendő legkevesebb csapadékot hozó időszakának, miután a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén decemberben – területi átlagban – mindössze 5,7 millimétert mértek a műszereink. 2015 egészét tekintve azonban a sokévi átlaghoz közelít a lehullott csapadék mennyisége.

Bővebben...

 

Csapadékban szegény december

Azt, hogy fehér lesz-e a karácsony, nem tudjuk megmondani. Azt viszont igen, hogy pontosan mennyi csapadék hullott térségünkben. Ebben az évben ugyanis érdekesen alakult ennek a mennyisége és főként az eloszlása. Voltak kifejezetten vízbő hónapjaink (január, augusztus, október), ám olyanok is (február, március, április, június, július), amikor a sokéves átlagnál jóval kevesebb esett. A december egyelőre az utóbbiak sorát gyarapítja, hiszen eddig – területi átlagban – mindössze 1,5 millimétert mértünk.

Bővebben...

 

Esős október, esőtlen november

Az idén már nem első alkalommal szolgál időjárási szélsőséggel a természet. Ebben az évben többször is tanúi lehettünk hirtelen sok vizet ránk zúdító felhőszakadásoknak és hosszabb csontszáraz időszakoknak. Ezúttal újra a csapadékhiány szembeötlő, hiszen térségünkben az elmúlt 25 nap nem esett említésre érdemes mennyiség.

Bővebben...

 
További cikkeink...