Magyarország

feed-image

Címlap Védekezés Belvízvédelem

Belvízvédelem

Egy nap alatt 1500 hektárral csökkent az elöntött terület

A KÖTIVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából tegnap délután óta már csak öt folytat védekezést. A cibakházi, a mezőtúri és a jászberényi szakasz továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi és jászkíséri pedig első fokban védekezik. A kedvező időjárásnak és folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően egy nap alatt 1500 hektárral mérséklődött az elöntött terület térségünkben. Főként a megye déli részén ad munkát a felszíni vízbőség.

Bővebben...

 

Még 17 ezer hektáron tükröződik a belvíz

Habár a csapadékmentes, napfényes időjárás kedvez a belvíz-mentesítésnek, a vízügyes berkekben találóan napszivattyúnak nevezett ingyenes „szárítógép” nem helyettesíti a folyamatos szivattyúzást, hiszen a telített talaj, az elöntések és a víz összegyülekezése miatt továbbra is szükségesek ezek a beavatkozások. A KÖTIVIZIG 10 belvízvédelmi szakaszából 3 – a cibakházi, a mezőtúri és a jászberényi – változatlanul másodfokú készültséget tart fenn, 3 (kisújszállási, karcagi és jászkíséri) pedig első fokban védekezik. Várhatóan még ma megszüntethető a készültség Kisújszállás körzetében.

Bővebben...

 

Visszavonulóban a belvíz

A napsütés kedvező hatása és a befogadók vízszintjének csökkenése eredményeként mintegy 7 ezer hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén.  Bár a területi elöntés mérséklődött, a KÖTIVIZIG továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a Jászberényi, Cibakházi és Mezőtúri szakaszon, illetve elsőfokú a készültség a Kisújszállási, Karcagi, és Jászkíséri szakaszon.

Bővebben...

 

Dolgozik a „napszivattyú” – csökken a belvízelöntés

A csapadékmentes enyhe időnek köszönhetően kismértékben tovább javult a belvízi helyzet a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén.  A napsütéses, szeles idő hatására olyan területeken is csökkent a vízborítás, ahol szivattyúzással nem megoldható a belvízmentesítés. Tegnap este az Igazgatóság megszüntette a készültséget a Ceglédi és Kunhegyesi belvízvédelmi szakaszokon. A Jászberényi, Cibakházi és Mezőtúri szakaszon továbbra is másodfokú, míg a Kisújszállási, Karcagi, és Jászkíséri szakaszon elsőfokú készültség mellett védekezik.

Bővebben...

 

Mezőtúr, Jász-Nagykun-Szolnok megye „belvízfővárosa”?

A jelenlegi védekezési időszakban a legnagyobb elöntésekről Jász-Nagykun-Szolnok megye déli feléből, különösen Mezőtúr térségéből érkeztek információk. Mindez persze viszonyítás kérdése, hiszen ennél lényegesen nagyobb felszíni vízborítást is tapasztalhattunk a közelmúltban. De vajon mi áll annak a hátterében, hogy a megyében Mezőtúrt szinte rendre nevezhetjük a belvíz „fővárosának”? Ezt világítjuk most meg.

Bővebben...

 
További cikkeink...