Magyarország

feed-image

Címlap Védekezés Belvízvédelem

Belvízvédelem

Mezőtúr, Jász-Nagykun-Szolnok megye „belvízfővárosa”?

A jelenlegi védekezési időszakban a legnagyobb elöntésekről Jász-Nagykun-Szolnok megye déli feléből, különösen Mezőtúr térségéből érkeztek információk. Mindez persze viszonyítás kérdése, hiszen ennél lényegesen nagyobb felszíni vízborítást is tapasztalhattunk a közelmúltban. De vajon mi áll annak a hátterében, hogy a megyében Mezőtúrt szinte rendre nevezhetjük a belvíz „fővárosának”? Ezt világítjuk most meg.

Bővebben...

 

Tovább csökkent az elöntött terület

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából négy – a cibakházi, a ceglédi, a mezőtúri és a jászberényi – továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, négy (kisújszállási, karcagi, kunhegyesi és jászkíséri) pedig elsőfokú készültség mellett védekezik. A legnagyobb mértékű elöntés – 6900 hektár – változatlanul Mezőtúr térségében figyelhető meg.

Bővebben...

 

Enyhülés belvízfronton

Csapadék utánpótlás híján, és a folyamatos szivattyúzásnak, vízkormányzásnak köszönhetően az elmúlt napon tovább csökkent a belvízzel elöntött terület a Közép-Tisza vidékén. A KÖTIVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából négy – a cibakházi, a ceglédi, a mezőtúri és a jászberényi – változatlanul másodfokú készültséget tart fenn, négy (kisújszállási, karcagi, kunhegyesi és jászkíséri) azonban a napokban elsőfokúra mérsékelte a készültséget. A legnagyobb mértékű elöntés – mint az elmúlt napokban mindig - Mezőtúr térségében tapasztalható.

Bővebben...

 

Egyre kisebb területre szorul vissza a belvíz

Tovább javult a belvízhelyzet a Közép-Tisza vidékén. Ebben a védekezési időszakban a hónap elején regisztrált maximális elöntéshez képest mára 5550 hektárral csökkent a víz borította terület nagysága. Ennek megfelelően a védelmi struktúra is módosult. Kisköre után tegnap este megszűnt a készültség a tiszakécskei, illetve elsőfokúra csökkent a jászkíséri belvízvédelmi szakaszon. A KÖTIVIZIG azonban változatlanul másodfokú védekezést folytat öt (cibakházi, ceglédi, mezőtúri, kisújszállási, jászberényi), elsőfokút pedig három (karcagi, kunhegyesi és jászkíséri) védelmi szakaszon.

Bővebben...

 

Egyelőre még a belvíz az úr 29 ezer hektáron

Az elmúlt napon csekély mértékben tovább csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága a Közép-Tisza vidékén. A legnagyobb vízborítás Mezőtúr, Mesterszállás, Kuncsorba és Túrkeve körzetében figyelhető meg. A KÖTIVIZIG változatlanul másodfokú védekezést folytat hét (cibakházi, ceglédi, mezőtúri, kisújszállási, tiszakécskei, jászberényi és jászkiséri), elsőfokút pedig két (karcagi, kunhegyesi) védelmi szakaszon. Kisköre térségében megszűnt a készültség.

Bővebben...

 
További cikkeink...