Magyarország

feed-image

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek

Jeles események, érdekességek

Tizenhét éve történt a ciánkatasztrófa

Tizenhét évvel ezelőtt a romániai Nagybánya mellett egy ausztrál—román tulajdonú bányászati melléktermék-ülepítő cianidos zagytározó töltése átszakadt, s az onnan kiszabadult 100 ezer köbméternyi sejtméreg a Zazaron, a Láposon és a Szamoson keresztül bejutott a Tiszába. Olyan mérvű ökológiai sokk érte a szőke folyót, amelyre addig nem akadt példa. A környezeti katasztrófára idén is az akkori védekezés legfőbb helyszínén, Kiskörén, valamint Szolnokon is megemlékeztek.

Bővebben...

 

Szociális tűzifa a Tisza hullámteréről a rászorulóknak

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a napokban megközelítően 3000 mázsa (420 köbméter) – a Kisköre és Szolnok között zajló hullámtéri beruházás során kitermelt - fát oszt szét térítésmentesen a térség 10 önkormányzatának szociális célra.

Bővebben...

 

Biztonságban a Közép-Tisza vidékén

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén közvetlen védbiztonságot veszélyeztető hiányosság nincs, a már megvalósult fejlesztéseknek, a fenntartási források bővülésének, a hatékonyabb gépesítésnek, s nem utolsósorban a közfoglalkoztatásnak köszönhetően az ár- és belvízvédelmi, valamint a vízhasznosítási művek karbantartottsági szintje jelentősen javult a korábbi évekhez képest – összegezhetőek az őszi felülvizsgálatokat kiértékelő értekezletén elhangzottak. A Szolnoki Szakaszmérnökség tanácstermében november 17-én rendezett eseményt dr. Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője nyitotta meg.

Bővebben...

 

Kollégánk előadása az akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia Vízgazdálkodás-tudományi Bizottsága a Magyar Tudomány Ünnepe sorozathoz kapcsolódva november 10-én előadóülést szervezett Változások vizeinkben – lehetséges okok, bizonytalanságok címmel, amelyen előadást tartott dr. Kovács Sándor, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi Osztályának vezetője is.

Bővebben...

 

A pilóta nélküli repülő (majdnem) mindent lát

Lassan egy éve pilóta nélküli repülő jármű, népszerű nevén drón teljesít szolgálatot a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén. Legfőbb feladata nagy felbontású légi fotók készítése, ezzel a terepi felmérések megkönnyítése.

Bővebben...

 
További cikkeink...