Magyarország

Sajfoki szivattyútelep

A Sajfoki Belvízszabályozó Társulat 1878-ban megépítette az ország első, gőzenergiával működő belvízátemelő szivattyútelepét  a Tisza jobb partján, Szolnok és Heves megye határán, új korszakot nyitva ezzel a vízrendezés fejlődésében.

A Tisza-völgy 19. század közepén megkezdett árvízvédelmi munkálatai során a töltésekkel együtt a nagyobb, állandó vízfolyások torkolatánál zsilipek épültek azzal a céllal, hogy a mentesített területeken összegyűlő belvizek lefolyását lehetővé tegyék. Árvizek alatt azonban a zsilipeket zárva kellett tartani, így az árhullámokkal egyidejű - főleg tavaszi – belvizek gyakori elöntéseket okoztak.
Az árvízvédelmi töltések kiépítését az árterület érdekelt földbirtokosai által alapított társulatok végezték, de vízrendezési kötelezettségeik abban az időben még nem voltak egyértelműen szabályozva. Így kerülhetett sor arra, hogy jászsági érdekeltek egy, a belvizektől különösen sokat szenvedő csoportja 1877-ben megalakította a Sajfoki Belvízszabályozó Társulatot és az 1862-ben épült Sajfoki zsilip mellett 1878-ban megépítette az ország első belvízátemelő szivattyútelepét Tiszasülytől északra.
Az elsőként üzembe állított, 90 lóerő teljesítményű gőzgéppel meghajtott, másodpercenként 1,3 köbméter vizet átemelő szivattyús egységet még Angliában készítette a londoni Gwynne John &. Henry cég. A két évtizeddel későbbi bővítés alkalmával további két gépegységgel egészült ki a telep, amelyeket már hazai üzemek, a Schlick-féle Vasöntöde és Gépgyár Rt., valamint Röck István Gép, Gőzkazán Gyára és Vasöntödéje állították elő. Utóbbi, 1897-ben kooperációban előállított, ugyancsak az akkori technika élvonalát képviselő berendezések egészen 1980-ig teljesítettek szolgálatot, s gyakorlatilag ma is működőképesek.
A szivattyútelep egyik helyiségében, az esztergomi Duna Múzeum közreműködésével berendezett kiállítás a magyar gazdaságtörténet egyik leginkább figyelemreméltó időszakába, a lecsapolások és ármentesítések idejébe enged bepillantást.  A 18 tabló bemutatja a Heves-Szolnok-Jász-vidéki Tisza és Belvíz Társulat területén megvalósított mentesítési munkálatok jelentősebb mozzanatait, azok irányítóit, valamint az utódok közelmúltban elvégzett védekezési tevékenységét és fejlesztési terveit.
A Sajfoki szivattyútelepet, az ipari forradalom időszakát idéző gépeket, s az emlékszobát előzetes bejelentkezést követően tekinthetik meg látogatócsoportok. További információ: Kovács Ferenc, 06-30-2797719, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.