Magyarország

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek JoinTisza: Öt ország együttműködése a Tiszáért

JoinTisza: Öt ország együttműködése a Tiszáért

Az Integrált Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv felülvizsgálata és megújítása mellett az árvíz és aszály elleni védekezés, valamint a városi vízgazdálkodás is része – többek között – annak a nemzetközi projektnek, amely az öt tiszai ország illetékes minisztériumait, vízügyi intézményeit, és több nemzetközi szervezetet tudhat partnerei között. A 2017. január 1-én indult JOINTISZA projekt ukrán, román, szlovák, magyar és szerb partnerei látják el a munkacsomagok végrehajtásának irányításával és koordinálásával kapcsolatos feladatokat a Tisza folyó jó ökológiai állapotának elérésért, a vízminőség javításáért és vízmennyiségi kérdések feltárásával. A projekt vezetője az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), együttműködve a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal.
Az előkészítő folyamat részeként több munkamegbeszélést tartottak Budapesten és Szolnokon.
A 30 hónap időtartamú projekt lebonyolításában, koordinálásában a KÖTIVIZIG keretében működő Tisza Iroda, a szakmai megvalósításában a szakágazati osztályok aktív szerepet vállalnak, együttműködésben az OVF-fel és az érintett társ vízügyi igazgatóságokkal. A projektben az aszállyal kapcsolatos vizsgálat kijelölt munkaterülete a Közép-Tisza vidékén helyezkedik el, amelyet nemzetközi munkacsoport tanulmányoz majd a klímaváltozással összefüggésben.  
A KÖTIVIZIG két nyertes INTERREG projektben is önálló partnerként vesz részt, a német vezetésű RAINMAN – Heves esőzések, integrált kockázatok kezelése projekt mellett a Varsói Egyetem által koordinált FramWat – Kisvizek vízvisszatartásával kapcsolatos projekt megvalósítása várhatóan idén kezdődik meg.